Behandeling van jicht

U bevindt zich hier: Jicht Ľ Behandeling jicht

De behandeling van jicht

De huisarts is meestal degene die jicht behandelt, maar als er problemen zijn bij het stellen van de diagnose of bij de behandeling, dan zal de huisarts de patiŽnt doorverwijzen naar de reumatoloog.

Jicht wordt behandeld met medicijnen. Een acute jichtaanval gaat vanzelf over, maar vooral bij chronische jicht is een adequate en snelle behandeling erg belangrijk. Als dat niet gebeurt, kunnen de gewrichten dusdanig beschadigd worden dat ze niet meer kunnen herstelen. De functie van het gewricht wordt dan minder en het gewricht kan niet meer gebruikt worden zoals daarvoor.

Er worden verschillende soorten medicijnen gebruikt: medicijnen die de ontsteking remmen, medicijnen die een ontsteking voorkomen en medicijnen die het urinezuurgehalte in het bloed omlaag brengen (en daarmee een nieuwe ontsteking voorkomen). Vaak worden ze tegelijkertijd voorgeschreven, afhankelijk van het doel van de behandeling.

Ontstekingsremmende medicijnen

Bij een jichtaanval wordt in eerste instantie de aanval zelf bestreden. Dat kan met een ontstekingsremmende pijnstiller, een zogenaamde NSAID. NSAID's kunnen de pijn snel verlichten en de ontstekingen snel remmen. Ook ervaren veel gebruikers minder stijfheid in de gewrichten. Schade aan de gewrichten kan met NSAID's niet worden voorkomen.

Een nadeel van NSAID's en Cox-2-remmers is, dat ze de nierfunctie kunnen remmen. Daardoor zou er ook minder urinezuur afgevoerd worden uit het bloed. Een vervelende bijwerking dus in het geval van jicht. Daarom wordt niet bij iedereen begonnen met een NSAID. Dit is ter beoordeling van de arts.

NSAID is een verzamelnaam voor klassieke NSAID's zoals ibuprofen en diclofenac en de selectieve Cox-2-remmers, zoals Arcoxia en Celebrex.

Cox-2-remmers werken nog gerichter dan de klassieke NSAID's tegen pijn en ontstekingen in het lichaam dan de klassieke NSAID's. Hierdoor treden er minder vaak bijwerkingen op aan maag en darmen. Cox-2-remmers worden dan ook vaker voorgeschreven aan mensen die gevoelig zijn voor bijwerkingen aan de maag en aan de darmen.

Bijwerkingen NSAID's en cox-2-remmers

De klassieke NSAID's hebben verschillende mogelijke bijwerkingen. De belangrijkste zijn maag- en darmklachten, zoals maagpijn en oprispingen. In sommige gevallen kan het gebruik van de klassieke NSAID's zelfs tot een maagzweer of maagbloeding leiden. Sommige mensen krijgen dan ook een maagbeschermend middel of een maagzuurremmer voorgeschreven tegelijk met de klassieke NSAID. Andere mogelijke bijwerkingen zijn slaperigheid, duizeligheid en verhoogde bloeddruk. Mensen met nier- of vochtproblemen, hoge bloeddruk, hartfalen en astma kunnen extra klachten krijgen. De huisarts moet in die gevallen dan ook extra voorzichtig zijn met het voorschrijven van een klassieke NSAID. Cox-2-remmers hebben vrijwel dezelfde bijwerkingen als de klassieke NSAID's. Ze zijn alleen wel beter voor de maag.

CorticosteroÔden

Als een patiŽnt geen ontstekingsremmende pijnstiller verdraagt of niet mag hebben, dan kan de arts ook corticosteroÔden voorschrijven. CorticosteroÔden zijn sterke ontstekingsremmers. Een bekend corticosteroÔd is prednison. Prednison wordt via een tablet ingenomen, maar bij een acute jichtaanval kan het gewricht ook worden ingespoten met een corticosteroÔd.

Bij chronische jicht is het beter om het geneesmiddel colchicine te gebruiken, dat helpt gewrichtsontstekingen af te remmen ťn te voorkůmen.

Medicijnen die gewrichtsontstekingen voorkomen: colchicine

Colchicine is een oud geneesmiddel dat al meer dan 1.500 jaar wordt gebruikt. Het remt gewrichtsontstekingen af, maar voorkomt ook dat ze ontstaan. Colchicine wordt via de mond ingenomen in tabletvorm of capsulevorm.

Colchicine kan diarree en duizeligheid veroorzaken. Als je hier veel last van hebt, moet je overleggen met de behandelend arts (huisarts). Die kan dan de dosis verlagen of andere geneesmiddelen voorschrijven.

Medicijnen die het urinezuurgehalte verlagen

Naast medicijnen die ontstekingen remmen en voorkomen, is het ook mogelijk om geneesmiddelen te gebruiken die het urinezuurgehalte in het bloed verlagen. Jicht ontstaat door een opeenhoping van urinezuurkristallen in een gewricht. Door de hoeveelheid urinezuur in het bloed te verminderen, verklein je de kans dat er een ontsteking (jicht) ontstaat.

Nadat de patiŽnt begonnen is met het slikken van deze medicijnen, duurt het ongeveer 6 tot 8 weken voordat ze effect sorteren. Om vast te stellen of ze werken, zal de arts tegen die tijd bloedonderzoek doen om te kijken of het urinezuurgehalte daadwerkelijk gezakt is. Als het urinezuurgehalte na verloop van tijd gezakt is naar een normale hoeveelheid, zullen de jichtaanvallen niet meer optreden. Het is dan wel belangrijk om de medicijnen te blijven gebruiken, omdat anders het urinezuurgehalte weer kan gaan stijgen (!).

Meestal wordt eerst het geneesmiddel Zyloric (allopurinol) voorgeschreven. Dit geneesmiddel remt de aanmaak van urinezuur. Bij het opstarten van het gebruik van Zyloric, kunnen de jichtklachten tijdelijk verergeren. Daarom krijgt de patiŽnt tijdens de eerste weken van het gebruik van dit middel, ook het geneesmiddel colchicine voorgeschreven.

Als Zyloric teveel bijwerkingen geeft of onvoldoende effect heeft, kan de arts het geneesmiddel Desuric (benzbromaron) overwegen. Dit geneesmiddel verhoogt de urinezuuruitscheiding uit het bloed. Dit geneesmiddel heeft echter ook bijwerkingen en kan alleen gebruikt worden als de nierfunctie goed is. Dit geneesmiddel wordt dan ook alleen voorgeschreven door de specialist (reumatoloog). Het is belangrijk om bij het gebruik van Desuric voldoende water te drinken.

Ook is het middel Adenuricģ (febuxostat) beschikbaar als medicijn dat het urinezuurgehalte verlaagt. Sinds 2012 is Adenuric in Nederland beschikbaar voor de behandeling van chronische hyperurikemie bij aandoeningen waarbij uraatafzetting al is opgetreden. Dit medicijn wordt voor bepaalde patiŽnten vergoed: patiŽnten die niet (meer) behandeld kunnen worden met, of niet reageren op behandeling met allopurinol, en waarbij tevens aantoonbaar sprake is van uraatafzettingen. Adenuric werkt snel genoeg om al na twee weken opnieuw testen van de urinezuurwaarde in serum mogelijk te maken. Net als bij Zyloric kunnen de jichtklachten tijdelijk verergeren bij het opstarten van Adenuric en daarom is het advies dat de patiŽnt gedurende minimaal zes maanden een behandeling om jichtaanvallen te voorkomen krijgt voorgeschreven.

Als mensen met jicht al plastabletten (diuretica) gebruiken om meer vocht af te voeren uit het lichaam, kan dat tot een hoger urinezuurgehalte leiden en daarmee tot jicht. De behandelend arts (huisarts) kan dan eventueel besluiten om de plastabletten te vervangen door een ander geneesmiddel om te zorgen dat er meer vocht afgevoerd wordt.

Lees verder over chronische jicht -->

U bevindt zich hier: Jicht Ľ Behandeling jicht
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Jicht.info toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)