Diagnose jicht

U bevindt zich hier: Jicht » Diagnose jicht

Het stellen van de diagnose jicht

Als een patiënt met klachten bij de huisarts of specialist komt, zal de arts eerst uitgebreid vragen stellen om de klachten in kaart te brengen. Daarnaast zal de arts het gewricht bekijken en bevoelen. Ook kan de arts nader onderzoek doen. Een gewrichtspunctie, bloedonderzoek en röntgenfoto's behoren tot de mogelijkheden.

Aan de hand van het vraaggesprek, het lichamelijk onderzoek en de andere onderzoeken, kan de arts een diagnose stellen.

Gewrichtspunctie

Om vast te stellen of de ontstekingen worden veroorzaakt door urinezuurkristallen, kan de arts met een naald in het gewricht prikken en wat vocht uit het ontstoken gewricht opzuigen. Dit vocht wordt vervolgens onder een microscoop bekeken om vast te stellen of er urinezuurkristallen in het vocht aanwezig zijn. Er moeten kristallen aangetoond worden onder de microscoop, om zeker te zijn dat we te maken hebben met de diagnose jicht.

Bloedonderzoek

Er zijn verschillende bloedonderzoeken die de arts kan uitvoeren. De belangrijkste is het onderzoeken van de hoeveelheid urinezuur in het bloed. Als u urinezuurverlagende medicijnen gebruikt, kan de arts zo nagaan of de medicijnen werken.

Wat ook vaak gemeten wordt is de bezinkingssnelheid van het bloed. De bezinkingssnelheid zegt iets over de ernst en heftigheid van de ontsteking. Ook kunnen het aantal witte bloedlichaampjes en de CRP-waarde worden bepaald. Ook deze waarden zeggen iets over de mate van ontsteking.

Een derde bloedonderzoek is het cholesterolgehalte. Een verhoogd urinezuurgehalte kan samengaan met een verhoogd cholesterolgehalte. Als dat bij iemand zo is, kan het cholesterol apart behandeld worden. Verhoogd cholesterol geeft weer een verhoogd risico op o.a. hart- en vaatziekten.

Tot slot zal bij een verminderde nierfunctie of als de patiënt plastabletten slikt, meestal ook de nierfunctie onderzocht worden om zo een compleet beeld te krijgen.

Röntgenfoto's

Als de arts niet zeker is van de diagnose, zal hij/zij soms ook röntgenfoto's laten maken. In het geval van jicht is er meestal weinig te zien op de foto, maar het is dan vooral bedoeld om een andere aandoening of ziekte uit te sluiten. Soms zijn er jichtknobbels te zien op de röntgenfoto's of beschadigingen van het gewricht.

Lees hier verder over het ziekteverloop bij jicht -->

U bevindt zich hier: Jicht » Diagnose jicht
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Jicht.info toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)