Urinezuur

U bevindt zich hier: Jicht Ľ Urinezuur

Urinezuur

Jicht hangt samen met een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed. Dit urinezuur kan vervolgens als urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Deze urinezuurkristallen veroorzaken vervolgens een ontsteking in het gewricht.

Slechts ťťn op de tien mensen met een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed, krijgt ook daadwerkelijk jicht. De kans hierop is groter als het in de familie zit. Alcoholgebruik, eiwitrijke maaltijden en plastabletten (plaspillen) kunnen een aanval van jicht uitlokken. Ook na een operatie of verstuiking van het gewricht, kan jicht optreden.

Jicht komt vooral voor bij mannen, maar ook vrouwen kunnen jicht krijgen. Bij mannen komt de eerste jichtaanval meestal voor tussen het veertigste en vijftigste levensjaar. Bij vrouwen komt jicht meestal voor het eerst voor na de overgang.

Over jicht wordt wel gezegd dat het een welvaartsziekte is. Dit is een misvatting. Overmatig eten en alcohol drinken kunnen wel een jichtaanval uitlokken, maar de oorzaak is te vinden in de urinezuurstofwisseling, die bij jichtpatiŽnten niet goed verloopt.

Lees verder over wat je zelf kunt doen bij jicht -->

U bevindt zich hier: Jicht Ľ Urinezuur
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Jicht.info toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)