Wat kun je zelf doen

U bevindt zich hier: Jicht » Wat zelf doen bij jicht

Wat kun je zelf doen aan jicht

Tijdens een aanval

Wanneer een gewricht dik, rood, warm en pijnlijk is, moet u het een tijdje ontzien. Leg het gewricht hoog en houd het koel met een natte omslag of ijs. Wikkel het ijs in een theedoek, zodat de huid niet bevriest en laat het ijs niet langer dan 20 minuten op het gewricht liggen.

Drink minstens 2 liter water per dag, maar vermijd alchoholische dranken. Wees ook zuinig met eiwitrijk eten. Daarmee helpt u nieuwe klachten voorkomen. Als u plastabletten gebruikt kan het verstandig zijn om dit met de (huis)arts te overleggen.

Sommige patiënten zijn juist geholpen met een warme douche of een andere warmtebron op de plaats van de ontsteking. Leg deze in dat geval niet langer dan 15 minuten op het gewricht. Het is daarnaast niet goed om warmte te gebruiken bij een acuut en heftig ontstoken gewricht.

Er zijn ook crèmes die je bij de drogist zonder recept kunt kopen, bijvoorbeeld Voltaren crème. Deze crème bevat een ontstekingsremmend medicijn. Dit medicijn wordt via de huid opgenomen, maar het is niet met zekerheid te zeggen hoeveel er precies opgenomen wordt. Gebruik daarom niet teveel crème en smeer maximaal 2 gewrichten hiermee in. Crèmes die een warmtereactie afgeven, kunnen beter vermeden worden.

Bewegen en sporten

Als de klachten minder (geworden) zijn, is het belangrijk om te gaan bewegen. Normale beweging voorkomt stijfheid en kan op den duur de pijn verminderen. Zware of langdurige belasting kan beter vermeden worden. Blijf tijdens het bewegen binnen de pijngrens, dan voorkom je verstijving. Overbelasting moet vermeden worden.

Sporten als zwemmen, fietsen en wandelen zijn geschikt om in beweging te blijven en de conditie op peil te houden. Als de klachten zijn afgenomen, kunnen er weer meer belastende sporten worden opgepakt zoals tennissen.

Jicht en voeding

Jicht ontstaat door urinezuurkristallen die zich in een gewricht ophopen. Urinezuur ontstaat als afvalproduct van purine bij de stofwisseling. De hoeveelheid purine in het lichaam wordt beperkt beïnvloed door voeding. Een dieet met zo weinig mogelijk inname van purine is echter wel mogelijk. Daarnaast zijn er verschillende andere voedingstips om het lichaam te helpen urinezuur gemakkelijk uit te kunnen scheiden.

  • vermijd voedingsmiddelen waar veel purine inzit, zoals haring, makreel, ansjovis, sardines, spiering, mosselen, kip met vel, orgaanvlees en gistrijke producten
  • wees matig met voedingsmiddelen waar redelijk wat purine inzit, zoals kalfsvlees, schapenvlees, wild, bacon, bokking, zalm, schelvis, kabeljauw, forel, bier (zowel met als zonder alcohol), rundvlees, varkensvlees, kip zonder vel, eend, leverworst, tong, baars, heilbot, garnalen, krab, kreeft, oesters, schol, paling, asperges, peulvruchten (incl. soja), bloemkool, sperziebonen, champignons en spinazie
  • drink niet teveel alcohol; zorg voor minstens drie alcoholvrije dagen per week en drink niet meer dan één glas alcohol per dag dat u wel drinkt
  • als er sprake is van overgewicht, is het verstandig om af te vallen naar een gezond gewicht; overgewicht zorgt ervoor dat er minder urinezuur wordt uitgescheiden
  • drink 2 tot 3 liter water per dag; dit zorgt ervoor dat de nieren goed functioneren en zo urinezuur uitscheiden

Uiteraard is gezond en gevarieerd eten altijd belangrijk, maar natuurlijk helemaal als iemand ziek is.

Op zoek naar lotgenoten met jicht? Klik hier! -->

U bevindt zich hier: Jicht » Wat zelf doen bij jicht
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Jicht.info toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)