Het ziekteverloop bij jicht

U bevindt zich hier: Jicht » Ziekteverloop jicht

Het verloop van jicht

Bij sommige mensen die een jichtaanval krijgen gebeurt dit éénmalig. Meestal kan het gewricht zich hier helemaal van herstellen en treedt er geen blijvende schade op. Na de aanval kan dan weer alles met het gewricht gedaan worden (functioneert normaal). Bij chronische jicht treden er vaker aanvallen op in één of meerdere gewrichten. De kans is dan groot dat er beschadigingen optreden in de gewrichten en dat ze minder goed gaan functioneren.

Bij een acute aanval ontstaan de klachten vaak opeens. 's Avonds gaat iemand slapen en wordt vervolgens 's nachts of 's ochtends wakker met pijn in een gewricht. Meestal in de grote teen. Bij chronische jicht kunnen de klachten ook geleidelijk ontstaan, zonder een voorafgaande acute aanval van jicht. De gewrichten worden dan niet zo zeer rood, maar vooral dik, stijf en pijnlijk. Hierdoor kan er een foute diagnose gesteld worden (reumatoïde artritis of artrose) in plaats van jicht. In het geval van jicht zijn er echter wel vaak jichtknobbels aanwezig.

Behalve ontstekingen in de gewrichten, kunnen er ook ontstekingen ontstaan in pezen en slijmbeurzen. Ook kunnen andere gewrichten aangedaan worden, dus behalve de grote teen, ook knieën, enkels, ellebogen, vingers of polsen. Uiteindelijk kan een ontsteking chronisch worden.

Lees hier verder over de behandeling van jicht -->

U bevindt zich hier: Jicht » Ziekteverloop jicht
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Jicht.info toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)